Uw kwaliteitsgarantie

Stress en burn-out adviseur (16u)

Inleiding

Stress en burn-out zijn ‘in’. Maar hoe krijg je ze ‘out’? Of nog beter: als voorkomen beter is dan genezen, wat doen we als team of als organisatie als preventie tegen stress en burn-out?

In deze opleiding maken we deelnemers bewust van de signalen die mensen uitsturen wanneer ze onderhevig zijn aan chronische stress. Belangrijk is om vroegtijdig deze signalen te herkennen en in te grijpen want anders dreigen deze mensen in een burn-out terecht te komen met een maandenlange afwezigheid als gevolg.

Doelstelling

  • Je hebt inzicht in stress en burn-out signalen en fasen op het vlak van de organisatie, het team en de medewerker.
  • Je krijgt specifieke oefeningen en tips om uw team en medewerkers te bevragen (geen standaardlijstjes)
  • Je begrijpt wat het doel is van de wetgeving door de theorie te combineren met praktische oefeningen.
  • Je kan stress & burn-out detecteren in de organisatie, in teams en op persoonlijk vlak
  • Het is duidelijk hoe je de knelpunten identificeert en hoe je een plan van aanpak opmaakt om een stress & burn-out beleid te implementeren in de onderneming
  • De deelnemers krijgen een holistische kijk op wat een stress & burn-out beleid inhoudt door de praktijkgerichte formats en concrete tools.

Doelgroep

De opleiding richt zich tot iedereen die binnen het bedrijf of organisatie een burn-out strategie kan meehelpen bepalen:

  • Bedrijfsleiders, teamleiders, afdelingsverantwoordelijken, leden van de hiërarchische lijn
  • HR-Managers en personeelsverantwoordelijken, Preventieadviseurs
  • Vertrouwenspersonen

Programma

Dag 1 – Over stress & Burn-out

De eerste dag start met meer inzicht krijgen in wat stress & burn-out precies zijn. Wat zijn de signalen, wat zijn fasen in het burn-outsyndroom, hoe herken je een alarmfase? Daarna wordt ingegaan op het wetgevend kader rond stress in de organisatie (KB 10/04/2014). Wat zijn aanbevelingen en wettelijke verplichtingen? Wat zijn de gevolgen binnen uw functieclassificatie?

Dag 2 – Een stress & burn-outbeleid op maat

De tweede dag wordt een stressbeleid op maat uitgewerkt. We vetrekken van een holistische, systematische kijk, er wordt geoefend met sparring partners en we bekijken good practices. Op die manier wordt een burn-outbeleidsplan gebouwd op maat van uw bedrijf.

Extra informatie

Deze opleiding wordt zowel in open aanbod als in company aangeboden. Voor het open aanbod, raadpleegt u onze kalender. Wenst u de opleiding in-company te organiseren, neem vrijblijvend contact op met ORA Academy op 056/42.40.42 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.